söndag 4 december 2011

Att åka buss i Argentina

Nu kommer det, ett inlägg som jag tänkt skriva massor av gånger, hur är det att åka buss i Argentina

För det första
- Att hitta busshållplatsen, kan ibland vara lite svårt, oftast kan det bara finnas en påle med en lapp fastklistrat på som talar om numret på bussen.

- Man står i kö i väntan på bussen

- När bussen kommer måste man sträcka ut handen för att den ska stanna, annars åker den förbi. Ibland kan den åka förbi iaf.

- Var säker på att det är rätt buss, även fast bussen har rätt nummer finns det flera olika router som en buss tar.

- När man hoppar på gäller det att vara snabb, när alla som ska på bussen är på säger den sista personen Listo, vilket betyder klart.

- På bussen betalar man med mynt, inte med sedlar eller kontokort, om man har ett subekort kan man betala med det. Man säger vart man ska också slår chauffören in hur mycket du ska betala. Som minst 1,10 vilket är 2 kr.

- Om det kommer äldre eller gravida reser man sig för dem, det gör man ju i Sverige också men här kan de äldre stå och vänta på just dig att du ska resa dig upp.

- Mammorna kommer oftast också och bär på sina barn i små filtar så när en mamma och ett barn kliver på bussen reser man sig också upp, jag har hittills bara sett en barnvagn på bussen.

- Om det inte finns några sittplatser så står man packade som sillar. Argentinarna har också ett system vilket är att man alltid står med ryggen mot gången och ansiktet mot fönstret, Jag och Lisa har gjort lite annorlunda några gånger för att retas lite och det har blivit lite jobbigt för Argentinarna, dem vet inte riktigt vart dem ska titta, en gick till och med bort.

- När man ska hoppa av så ställer man sig upp hållplatsen innan och går och plingar. Sedan när bussen stannat så gäller det att snabbt hoppa av innan den kör vidare.

- Det gäller också att veta vart man ska av för det finns inga skyltar varken i bussen eller på busshållplatsen. Och inget sägs i högtalare heller.

Det gäller att hålla i sig i bussen, trafiken är galen och det är många häftiga inbromsningar. Vi har varit med om 3 småkrockar hittills.

Argentinarna är väldigt tålmodiga och står i kö och så men i trafiken är de allt annat en tålmodiga, tex när det från rött blir gult tutar vissa busschaufförer som galningar. TUT TUT

Dem smyger också när det är rött så när det blir grönt har dem redan passerat trafikljuset och halvvägs in i korsningen.

Så nu vet ni lite mer om hur det är att åka buss i Argentina

2 kommentarer:

  1. Haha,låter helt galet! Jag tror inte jag skulle våga åka med, skulle sluta med att jag kom helt vilse till sist! Bussarna här hemma får räcka för mig! :) Hoppas du har det bra annars!

    SvaraRadera
  2. Det låter som ett äventyr att åka buss vet aldrig var man hamnar, du verkar vara hemma på området med bussåkandet. hej

    SvaraRadera