tisdag 19 februari 2013

Livet på ön

I lördags var jag som jag berättade i mitt tidigare inlägg på ön. Denna ö ligger i Tiger deltat. För att åka dit tar man en båt ca 30 minuter.



På ön har baptistkyrkan La Lucia en kyrka. Pastorn Daniel och hans fru Monica jobbar där på helgerna i kyrkan :) På lördagar så är det samling för barnen, det börjar med frukost, (en typisk argentinsk frukost bestående av kakor och lite flingor, mate cocido eller mjölk). Därefter bibelhistoria, lek/pyssel, och sedan lunch. Därefter avslutas arbetet för dagen. En gång i månaden har dem aktiviteter för de äldre barnen, tonåringarna, på lördagskvällen, då dem ofta jobbar på lördagar och inte kan vara med under dagen.

Det är svårt för mig att säga hur många barn som totalt kommer, det varierar ofta hur många barn som kommer, och vilka som kommer. runt 15-20 barn kommer varje gång. Men totalt skulle jag tippa på att det är runt tio familjers barn som kommer (mer eller mindre regelbundet). Storleken på familjerna är olika, någon har 11 barn en annan 9 och en annan 4.

Livet på ön är väldigt simpelt och väldigt isolerat, barnen går i skolan på en annan ö och tar båten för att komma dit. I kyrkan så finns inget rinnande vatten, nu har äntligen pumpen kommit på plats och blivit installerad men det är något fel med rören som pumpar vattnet från floden + att toaletten läcker vatten = allt uppumpat  vatten rinner ut. Men pumpen är på plats sen några veckor tillbaka, framsteg! :)

Kyrkan


Vattnet i floden är väldigt grumligt dels för att det är lerbotten som gör att det får en brunfärg, sedan iaf närmare Tigre så är vatten väldigt kontaminerat. När man åker ut från kanalen i Tigre med båten så syns ett svart streck då den möter stora floden. Argentina är verkligen inget renligt land så dess invånare har en vana att slänga skräp och annat dylik på gatan, ut genom bussfönstret, i floden och ja lite varstans. På ön finns det som sagt inget rinnande vatten utan vattnet hämtas från floden. Dem häller i ett medel som gör att smutsen sjunker till botten och sedan kan det användas/drickas.

En av kanalerna i Tigre ser ut så här, inte lite skräp va?


Husen på ön är byggda på pålar, då det alltid blir översvämning vid mycket regn eller vid flod. Då kan familjerna inte lämna husen. Husen är inte stora = många barn i ett och samma rum en hel dag. Ibland får de ingen mat heller. Det finns många problem bland familjerna på ön. Det hus som ser ut att ha minst pengar, är en familj där både mamman och pappan jobbar, men pengarna går bort till alkohol, droger och prostitution. Våld i hemmen och våld mot barnen är också vanligt.

Att bli mamma/pappa tidigt är också vanligt. Att få barn vid 17-18 års ålder är inget ovanligt. För några månader sedan var det en 13-åring som blev mamma, men de tyckte även öborna var tidigt.

I lördags var det en farmor/mormor som fyllde år, hon var farmor eller mormor till en stor majoritet av barnen. Det betyder alltså att många av barnen är kusiner med varandra. Inte konstigt när det kommer två svenskor som har liknande utseende och barnen frågar om de är syskon.

Här om veckan när Erika och jag kom till ön så saknades det ett hus, ett av husen tillhörande en familj hade rasat. Tur att det hände nu och inte mitt i kalla vintern.

Monica och Daniel gör ett superjobb på ön. Dem jobbar varje lördag hela året. Sedan några år tillbaka har dem köpt tomt och byggt ett hus där, vilket gjorde att dem skapade ännu bättre kontakt med öborna.
Monica och Daniel tror jag har jobbat där runt 9 år nu. Jag är tacksam för att få ha lärt känna dem, och är tacksam för deras arbete där. För Gud är ingenting omöjligt!

Det var lite kort om hur det är på ön. :)









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar