fredag 28 december 2012

Jul i Argentina

Julafton spenderades som sagt hos en kompis. Julafton var i år den varmaste dem haft på länge. Redan klockan nio på morgonen var det otroligt jobbigt att vistas inomhus eller i solen, det var alltså skuggan som gällde.

Hela dagen gjordes det inte så mycket, det grillades inför kvällen. Åts lite fruktsallad någon tog en siesta på några timmar, det fixades med motorcykeln och sedan städades huset. Hela dagen var det jättevarmt, fläkten hjälpte inte ett dugg då det bara sprutades ut varm luft från den, och från kranen så kom det bara varmt vatten. Svetten rann och kläderna klibbade, men det var ju samma för alla. Det var alltså 35 grader (i skuggan) men med all luftfuktighet så sa dem på tv:n att för kroppen känns det som om att det är 50 grader. På nyheterna hade dem även stekt ett ägg på en plåt i solen, då förstår ni.

På kvällskvisten vid elva tiden åts det sedan en god middag. Det grillade köttet som grillats under dagen  ( minst två timmar), potatissallad och matambre. Matambren gjordes i ordning kvällen innan, det var kött som rullats ihop med grönsaker och kryddor inuti, sedan syddes det ihop, och kokades sedan under dagen.

Klockan tolv skålades det, raketer sköts upp och barnen sprang och öppnade sitt paket. Det åts sedan pan dulce, (sött bröd), kanderade jordnötter och turrones (svårt att förklara vad det är).

Det är sedan vanligt (vi gjorde inte det) iaf för ungdomar att gå runt till sina kompisar och hälsa varandra god jul.

Dagen efter på juldagen så bakades det pepparkakor (då hade det blivit lite svalare).

God Jul och Gott nytt år
Asado (grillat)

Matambre
Med dessa fina personer firade jag Jesus födelsedag
   
   

Pepparkakor

Dem blev riktigt lyckade :)

 Annars är det många tankar på vad jag ska göra sedan, (när jag slutar jobba). Men litar på att Gud har en plan. Om en vecka bär det av på semester norrut till Salta och hälsa på dem två andra volontärerna.

Nu är läxhjälpen slut vi har istället sommaraktivitet (colonia), andra typer av aktiviteter plus att vi går till en lekpark/torg för att leka.

Lyssnat otroligt mycket på den här låten på sistone, älskar den kan inte sluta lyssna på den. Vi såg även filmen här om dan på jobbet, Una Poema de salvacion heter den, superfin.

Cristo moriste en una cruz (Jesus du dog på ett kors)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar